Fasolowa z papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa jest ostra, sycąca i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 50 dag fasoli
    2 l rosołu (może być z kostki)
    30 dag chudego boczku
    włoszczyzna
    cebula
    2 zielone papryki
    czerwona papryka
    5 pomidorów
    po pół łyżeczki soli, pieprzu i mielonej papryki
    gałązka koperku

Fasolowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny.
    Następnie odcedzamy i gotujemy godzinę w rosole. Włoszczyznę obieramy,
    myjemy i dodajemy z drobno pokrojoną cebulą do fasoli. Wkładamy pokrojony
    w małą kostkę i wytopiony boczek. Gotujemy 30 minut.
  • 2. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski.
    Wkładamy do zupy. Doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem. Gotujemy
    10 minut.
  • 3. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy
    do zupy. Chwilę gotujemy. Przed podaniem zupę posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy