50 dag fasoli
2 l rosołu (może być z kostki)
30 dag chudego boczku
włoszczyzna
cebula
2 zielone papryki
czerwona papryka
5 pomidorów
po pół łyżeczki soli, pieprzu i mielonej papryki
gałązka koperku
Fasolowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny.
Następnie odcedzamy i gotujemy godzinę w rosole. Włoszczyznę obieramy,
myjemy i dodajemy z drobno pokrojoną cebulą do fasoli. Wkładamy pokrojony
w małą kostkę i wytopiony boczek. Gotujemy 30 minut.
2.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski.
Wkładamy do zupy. Doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem. Gotujemy
10 minut.
3.Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy
do zupy. Chwilę gotujemy. Przed podaniem zupę posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Komentarze