Fasolowa na wędzonym boczku

4.5 (142 ocen)

  • 10 min

Fasola i groch powinny często gościć na naszym stole - są zdrowe i bardzo sycące.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka białej fasoli Jaś
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    kawałek pora
    3 ziemniaki
    20 dag boczku wędzonego
    kostka rosołowa
    liść laurowy, ziele angielskie
    sól, pieprz, suszony majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolowa na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy i zalewamy ciepłą wodą, moczymy przez noc. Następnie zagotowujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła, dosypując szczyptę soli. Ściągamy pianę, która powstaje na początku gotowania, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 20 minut.
  • 2. Włoszczyznę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do gotującej się zupy. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy, a zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować