Fasolka w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Zajada się nią cała rodzina.

Składniki:

  • -2 kg żółtej fasolki szparagowej
    -40 dag marchewki
    -40 dag cebuli
    -2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
    - 2 liście laurowe
    -6 łyżek cukru
    -2 szkl. oleju
    -2 łyżki soli
    -2 łyżki octu
    -pieprz

Fasolka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Marchewki obieramy, myjemy ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Marchewki dusimy z cebulą na rozgrzanym oleju ok.15 min. dodajemy liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli (szczypte soli zostawiamy), cukier oraz przeciery pomidorowe. wlewamy ocet, mieszamy.
  • 3. Fasolki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół, zalewamy wodą, dodajemy pozostałą sól, gotujemy ok.10 min. Odcedzamy, następnie przekładamy do warzyw i dusimy ok.15 min.
  • 4. Gorącą sałatkę przkładamy do wyparzonych słoikow i dokładnie zakręcamy. Pasteryzyjemy ok.20 min. Smacznego!

Porady

Można również dodać czerwoną paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy