Fasolka w sosie pomidorowym

5 (159 ocen)

  • 40 min

Pyszna fasolka szparagowa w mocno pomidorowym sosie. Znakomita na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag fasolki szparagowej
    6 dużych marchewek
    3 duże cebule
    3 pomidory
    ząbek czosnku
    1/2 szklanki oleju
    sól, pieprz
    łyżeczka vegety
    2 łyżki cukru
    łyżeczka octu 10%
    3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości około 15 minut. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Do warzyw dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do miękkości. Pomidory sparzamy chwilę we wrzątku , obieramy ze skóry. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
  • 2. Gdy warzywa już będą miękkie dodajemy fasolkę, doprawiamy solą pieprzem i vegetą. Dodajemy cukier, ocet i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze 10 minut.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi mocno pomidorowego smaku należy dać mniej koncentratu pomidorowego. Fasolkę można włożyć w słoiki i pasteryzować około 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować