Fasolka szparagowa z prażonym sezamem

4.5 (184 ocen)

  • 20 min

Niezwykle smaczna odmiana dla klasycznej fasolki z masłem i bułką tartą. Ziarna prażonego sezamu sprawiają, że smakuje ona zupełnie inaczej.

  • 20 min

Składniki:

  • zielona fasolka szparagowa – ½ kg
    ziarna sezamu – 4 łyżki
    masło – 1 łyżka
    sól – do smaku
    pieprz czarny – do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Fasolka szparagowa z prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myję, odcinam końce i wrzucam do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku. Gotuję do miękkości około 7-10 minut pilnując, aby fasolka była miękka, ale nierozgotowana. Ugotowaną odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą i odstawiam do odsączenia.
  • 2. W czasie, gdy fasolka się gotuje na suchej patelni prażę ziarna sezamu cały czas mieszając, aby się lekko zrumienił, ale nie przypalił, bo będzie gorzki i niesmaczny. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję masło i mieszam do rozpuszczenia się masła. Dodaję fasolkę, doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeśli to konieczne, również solą. Dokładnie mieszam, aby fasola była pokryta mieszanką masła i sezamu. Patelnię ustawiam na najmniejszym ogniu i podgrzewam przez 2-3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować