Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej
    sól i cukier na koniec łyżeczki
    400 g pieczarek
    2 łyżki masła
    łyżka oleju rzepakowego
    ząbek czosnku
    szklanka śmietany 18 %
    łyżka mąki pszennej
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    3-4 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę oczyścić, usunąć ogonki, dokładnie umyć. Włożyć do garnka z gotującą się osoloną wodą z cukrem. Ugotowaną fasolkę wylać na sito i przestudzić. Pokroić na ok 2 cm kawałki.
    Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić w plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem rzepakowym. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nabiorą ładnego koloru, a woda odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
    Do śmietany dodać mąkę pszenną i wymieszać. Dodać do pieczarek.
    Podgrzewać i mieszać aż sos zgęstnieje.
    Dodać pokrojoną fasolę i wszystko razem połączyć.
    Jeśli jest taka potrzeba to jeszcze dodać soli do smaku.
    Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
    Smacznego

Porady

Jeśli sos jest zbyt gęsty, to trzeba dodać wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować