Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę oczyścić, usunąć ogonki, dokładnie umyć. Włożyć do garnka z gotującą się osoloną wodą z cukrem. Ugotowaną fasolkę wylać na sito i przestudzić. Pokroić na ok 2 cm kawałki.
Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić w plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem rzepakowym. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nabiorą ładnego koloru, a woda odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Do śmietany dodać mąkę pszenną i wymieszać. Dodać do pieczarek.
Podgrzewać i mieszać aż sos zgęstnieje.
Dodać pokrojoną fasolę i wszystko razem połączyć.
Jeśli jest taka potrzeba to jeszcze dodać soli do smaku.
Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego
Porady
Jeśli sos jest zbyt gęsty, to trzeba dodać wrzątku.
Komentarze