Fasolka szparagowa z kurczakiem

4.5 (159 ocen)

Delikatny kurczak, mnóstwo fasolki szparagowej i aromatyczna czerwona papryka w jednym bardzo szybkim daniu obiadowym. Bez wymyślnych składników, długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur.

Składniki:

  • 1kg żółtej fasolki szparagowej
    500g piersi z kurczaka
    2 cebule
    ząbek czosnku
    strąk czerwonej papryki
    około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    100ml słodkiej śmietanki
    olej do smażenia
    sól, pieprz, oregano, słodka papryka
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z kurczaka

Fasolka szparagowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania.
    Serwujemy z ryżem posypane ziołami lub rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować