Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym do słoików

4.28 (192 ocen)

  • 60 min

Fasolka szparagowa duszona z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym (u mnie lekko pikantna, bo z dodatkiem Tabasco). Pyszny smak lata, który można będzie poczuć zimą :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej żółtej
    4 marchewki
    4 cebule
    szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    pęczek natki pietruszki
    10 ziaren pieprzu
    10 ziaren ziela angielskiego
    5 listków laurowych
    2 łyżeczki Tabasco (opcjonalnie)
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    pół szklanki octu
    1/4 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.28 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na 3cm kawałki i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie.
    Cebulę kroimy w półtalarki, marchewkę szatkujemy w plasterki lub grube wiórki. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy marchew, liście laurowe, pierz, ziele angielskie, sól, cukier i chwilę smażymy. Wlewamy 1/4 szklani wody i dusimy warzywa pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlewamy przecier, dodajemy koncentrat, ocet i olej i dusimy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i posiekaną natkę oraz tabasco. Całość razem dusimy jeszcze kilka minut.
    Gorącą sałatkę nakładamy do wyprażonych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Po pasteryzacji odwracamy dnem do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować