Fasolka szparagowa w pomidorach na zimę

4.5 (181 ocen)

Ma ciekawy lekko słodki , pomidorowy smak , idealny dodatek do ziemniaków i mięska w chłodniejsze dni gdy na świeżą nie ma co liczyć , można ją także zajadać z masełkiem i bułką tartą , co roku robi się u mnie w domu parę słoiczków w pomidorach i parę w zalewie z samej wody i przypraw :)

Składniki:

  • Na 6 słoiczków ( pięć 1 l. i jeden 0,7 l )
    2,5 kg fasolki szparagowej
    500 g przecieru pomidorowego
    3 łyżki soli
    4 łyżki cukru
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka szparagowa w pomidorach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasolka szparagowa 1. Fasolkę myjemy , odcinamy końce , wkładamy do wielkiego garnka , zalewamy wodą -tyle by zakryła fasolkę dodajemy cukier i sól, gotujemy do zmięknięcia fasolki , wkładamy w słoiki ( jeśli chcemy fasolkę bez przecieru zalewamy słoiki)
  • zalewa 2. Do wody z ugotowanej fasolki dodajemy przecier pomidorowy , i jeszcze chwilę gotujemy.
  • 3. Zalewamy słoiki , pasteryzujemy 2 razy . Pierwszego dnia 50 min i drugiego 35 min. Odstawiamy. fasolka nadaje się do spożycia po ok 1 i pół tyg. Ja osobiście jednak wolę zostawić na zimę i na razie nie ruszać :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować