Fasolka szparagowa po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Obgotowujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na półmiękko, odcedzamy.
2.Pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę.
3.Na rozgrzanym oleju podsmażamy lekko kiełbasę, dodajemy cebulę i dusimy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory, mieszamy i gotujemy, aż pomidory się rozpadną i sok częściowo odparuje.
4.Dodajemy fasolkę, przyprawiamy czubrycą i solą. Gotujemy do miękkości fasolki. Dodajemy posiekany czosnek i lubczyk, jeszcze chwilę gotujemy. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.
Porady
Poza sezonem do przygotowania potrawy można użyć fasolki mrożonej i pomidorów z puszki.
Komentarze