Fasolka szparagowa po bretońsku

4.5 (167 ocen)

Trochę inna wersja popularnego dania.

Składniki:

  • 500 g kiełbasy np. śląskiej
    500 g fasolki szparagowej
    200 g cebuli
    800 g mięsistych pomidorów
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    1 czubata łyżeczka czubrycy czerwonej
    sól
    cukier
    1 łyżeczka posiekanych listków lubczyku (niekoniecznie)
    3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Fasolka szparagowa po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Obgotowujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na półmiękko, odcedzamy.
  • 2. Pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę.
  • 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy lekko kiełbasę, dodajemy cebulę i dusimy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory, mieszamy i gotujemy, aż pomidory się rozpadną i sok częściowo odparuje.
  • 4. Dodajemy fasolkę, przyprawiamy czubrycą i solą. Gotujemy do miękkości fasolki. Dodajemy posiekany czosnek i lubczyk, jeszcze chwilę gotujemy. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.

Porady

Poza sezonem do przygotowania potrawy można użyć fasolki mrożonej i pomidorów z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować