Czasem warto poznać smaki popularne w innej części naszego kontynentu. Taką nowością okazała się fasolka przyrządzana na sposób włoski. Zwana 'włoską jarzynką', przenosi w rejon smaków śródziemnomorsk
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- zielona fasolka szparagowa: 0.5 kilograma
- pomidory: 2 sztuki
- Ząbki czosnku: 2 sztuki
- oliwa do podsmażenia: 2 łyżki
- sól, pieprz, płatki papryki do smaku: 2 szczypty
- gałązka bazylii: 1 sztuka
Fasolka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, odciąć końce. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno posiekać. Czosnek pokroić na plastry. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić posiekanego pomidora (z sokami) oraz czosnek i płatki papryki. Na wierzchu ułożyć fasolkę, nie mieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu przez 15 min. Pod koniec duszenia dodać gałązkę bazylii, zamieszać. Fasolka ma być miękka. Można ją jeść samą, jak również podawać jako dodatek do obiadu.
Komentarze