Fasolka po włosku

4.5 (193 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czasem warto poznać smaki popularne w innej części naszego kontynentu. Taką nowością okazała się fasolka przyrządzana na sposób włoski. Zwana 'włoską jarzynką', przenosi w rejon smaków śródziemnomorsk

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - zielona fasolka szparagowa: 0.5 kilograma
    - pomidory: 2 sztuki
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - oliwa do podsmażenia: 2 łyżki
    - sól, pieprz, płatki papryki do smaku: 2 szczypty
    - gałązka bazylii: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fasolka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, odciąć końce. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno posiekać. Czosnek pokroić na plastry. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić posiekanego pomidora (z sokami) oraz czosnek i płatki papryki. Na wierzchu ułożyć fasolkę, nie mieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu przez 15 min. Pod koniec duszenia dodać gałązkę bazylii, zamieszać. Fasolka ma być miękka. Można ją jeść samą, jak również podawać jako dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Pomidor Sól Zielona fasolka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować