Fasolka po meksykańsku

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Obiad jednogarnkowy gotowy w 30 minut.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża cebula
    2 czerwone papryki
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka białej fasoli
    3 ząbki czosnku
    20 dag kiełbasy
    2 dymki
    cukier do smaku
    olej
    przyprawy do smaku (ja dodałam sól, pieprz, szczyptę chili, szczyptę ziół prowansalskich, vegetę)

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Fasolka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pociąć w ćwiartki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dołożyć papryki i przez chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory i gotować przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 2. Do zawartości naczynia dołożyć osączoną fasolę. Całość doprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i krótko gotować. Pod koniec dodać cukier do smaku.
  • 3. Kiełbasę pokroić w krążki, podsmażyć na odrobinie oleju, po czym z drobno posiekanymi dymkami dorzucić do fasoli. Całość przez chwilę podgrzewać. Serwować na gorąco.

Porady

Aby potrawa miała jeszcze ciekawszy i intensywniejszy smak, można dodać do niej ok. 1 łyżeczki kuminu oraz posiekanej kolendry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Fasola Kiełbasa Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować