400 g fasoli biały Jaś
500 g pieczarek
1 cebula
1 słoik ogórków konserwowych
4 kiełbasy śląskie
1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (ja użyłam Madero z Biedronki)
sól, pieprz do smaku
margaryna do smażenia
Fasolka po bretońsku z pieczarkami i ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać, zalać w garnku wodą i pozostawić do namoczenia najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu fasoli jeszcze raz ją opłukać, ponownie zalać wodą i gotować dobrą godzinę do miękkości.
2.Kiełbasę pokroić w większą kostkę i przesmażyć na roztopionej margarynie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i również przesmażyć. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystko razem dodać do ugotowanej fasolki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać.
Porady
Nie odlewamy wody pozostałej z gotowania fasoli.
Sos możemy zagęścić wodą i mąką.
Komentarze