Fasolka po bretońsku z pieczarkami i ogórkiem konserwowym

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsza

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g fasoli biały Jaś
    500 g pieczarek
    1 cebula
    1 słoik ogórków konserwowych
    4 kiełbasy śląskie
    1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (ja użyłam Madero z Biedronki)
    sól, pieprz do smaku
    margaryna do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku z pieczarkami i ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Fasolę opłukać, zalać w garnku wodą i pozostawić do namoczenia najlepiej na całą noc.

    Po namoczeniu fasoli jeszcze raz ją opłukać, ponownie zalać wodą i gotować dobrą godzinę do miękkości.
  • nikolaxxxx 2. Kiełbasę pokroić w większą kostkę i przesmażyć na roztopionej margarynie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i również przesmażyć. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystko razem dodać do ugotowanej fasolki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać.

Porady

Nie odlewamy wody pozostałej z gotowania fasoli. Sos możemy zagęścić wodą i mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować