fasolka po bretońsku z czerwoną fasolą i cieciorką

4.5 (170 ocen)

Fasolka po bretońsku z 3 odmian fasoli: białej, czerwonej oraz cieciorki.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy,
    szklanka ugotowanej białej fasoli,
    szklanka ugotowanej czerwonej fasoli,
    około pół kg kiełbasy najlepiej swojskiej, u mnie z sarny
    kawałek wędzonki, u mnie szynka również z sarny
    marchewka
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    cebula
    chili
    2-3 szklanki pomidorów pelati, lub w sezonie około 500-600g świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
    2 łyżki dobrej jakości keczupu
    kieliszek koniaku
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    cukier
    majeranek
    zmielony kminek
    szczypta cynamonu
    2 ząbki czosnku
    pęczek pietruszki
    2 łyżki masła


Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku z czerwoną fasolą i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy chili. Dokładamy starte na tarce warzywa korzeniowe. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone mięso, pomidory, fasolkę i dusimy jeszcze około 10-15 minut. Dolewamy kieliszek koniaku. Przyprawiamy do smaku. Jeśli fasolka wydaje nam się za mało pomidorowa dodajemy 2-3 łyżki keczupu. Podajemy obficie posypane ulubioną zieleniną.

Porady

Jeśli zapomnieliśmy na noc namoczyć fasolę i ciecierzycę możemy posłużyć się tą sztuczką. Przebrane i dobrze wypłukane nasiona wsypujemy do garnka z wrzącą wodą, której powinno być trzy razy więcej niż nasion. przykrywamy szczelnie przykrywką i zostawiamy na pół godziny, potem je gotujemy. Jeśli natomiast nie mamy czasu na moczenie, oraz długie gotowanie fasoli możemy użyć fasoli z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować