Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawsze wydawało mi się, że to jest trudne do zrobienia - a to jest prościutka potrawa i pyyyyszna...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola jaś: 0.5 kilograma
    - kiełbasa: 30 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - boczek wędzony: 15 dekagramów
    - koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
    - majeranek: 1 łyżka
    - woda: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Szybciej wtedy będzie miękka.
  • 2. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy, aż cebulka będzie szklista a wędliny rumiane. Podlewamy wodą i dodajemy namoczoną fasolę. Gotujemy ok godziny. Jeśli będzie potrzeba dolewamy więcej wody.
  • 3. Kiedy fasola będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy (mogą być również zmiksowane pomidory z puszki) i doprawiamy majerankiem. I gotowe!

    p.s. Nie piszę nic o soli i pieprzu, bo to zależy od tego jakiej użyjecie wedliny. Czasami wędlina jest sama w sobie pikantna i nie trzeba zbytnio doprawiać. Ale każdy ma swój smaczek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować