Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, namoczyć przez 12h (wody w garnku powinno być dwa razy więcej niż fasoli). Fasolę ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Do gotowania dodać przyprawę do dań z fasoli i przyprawę warzywną, ew. odrobinę soli.
Kiełbasę (lub boczek) pokroić w kostkę, przesmażyć, pod koniec smażenia dodać mąkę, wymieszać i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać do fasoli.
Na koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawić całość wg uznania: solą, słodką papryką, pieprzem, majerankiem oraz cukrem do smaku. Tak przyprawioną fasolkę gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 min. Podawać na ciepło np. z pieczywem. Smacznego!
Porady
1. Jeżeli fasola jest świeża, nie trzeba jej namaczać.
2. Gotową fasolkę po bretońsku nie podaję od razu, zostawiam ją na kilka godzin, żeby się wszystkie składniki przegryzły - wtedy jest smaczniejsza :)
Komentarze