Fasolka po bretońsku

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Bardzo sycące danie

  • 60 min

Składniki:

  • fasola "Piękny Jaś" (500g)
    2 wędzone kiełbasy (lub 100g boczku)
    2 średnie cebule
    1 przecier pomidorowy (90g)
    2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    majeranek
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, namoczyć przez 12h (wody w garnku powinno być dwa razy więcej niż fasoli). Fasolę ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Do gotowania dodać przyprawę do dań z fasoli i przyprawę warzywną, ew. odrobinę soli.
    Kiełbasę (lub boczek) pokroić w kostkę, przesmażyć, pod koniec smażenia dodać mąkę, wymieszać i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać do fasoli.
    Na koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawić całość wg uznania: solą, słodką papryką, pieprzem, majerankiem oraz cukrem do smaku. Tak przyprawioną fasolkę gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 min. Podawać na ciepło np. z pieczywem. Smacznego!

Porady

1. Jeżeli fasola jest świeża, nie trzeba jej namaczać. 2. Gotową fasolkę po bretońsku nie podaję od razu, zostawiam ją na kilka godzin, żeby się wszystkie składniki przegryzły - wtedy jest smaczniejsza :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować