Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Jedno z ulubionych dań mojego męża

Składniki:

  • 400g fasoli
    ½ kg wędzonego boczku
    1 laska cienkiej kiełbasy
    1 koncentrat pomidorowy
    2 małe cebule
    Kostka drobiowa
    Ok. 3 łyżek majeranku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć a następnie namoczyć na noc w wodzie (ok.12 godzin).
  • 2. Umieścić w garnku z wodą, w której się moczyła, dodać kostkę drobiową, posolić i popieprzyć, i gotować.
  • 3. Cebulę obrać a następnie pokroić ją, kiełbasę i boczek na kawałki, podsmażyć na patelni.
  • 4. Kiedy fasola będzie już prawie miękka, dodać w/w podsmażone składniki i gotować całość do momentu, aż fasola będzie już zupełnie miękka.
  • 5. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy (według smaku i uznania).
  • 6. Gotować jeszcze chwilę, a na koniec przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Porady

Jeżeli sos wyjdzie za rzadki, można przygotować zasmażkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować