Fasolka po bretońsku

5 (147 ocen)

Myślałam, że pęknie mi brzuch… Tak mi smakowała ta fasolka. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób pracujących, ponieważ można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w słoikach. Ja niestety nie zdążyłam jej schować, bo wszystko zostało wyjedzone.

Składniki:

  • 500 fasoli Jaś
    400 g surowego boczku
    1 duże pętko wędzonej kiełbasy
    2 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    Sól oraz pieprz do smaku
    190 g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasole moczymy przez całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę, wlewamy nową i gotujemy. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy cebulę i boczek. Pod koniec smażenia przeciskamy przez praskę czosnek. Po 15 minutach przekładamy do gotującej się fasoli. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w pół krążki kiełbasę. Również dodajemy do fasoli. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paprykami. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Z garnka przelewamy 1,5 szklanki do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Łączymy z resztą. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować