Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sam raz na zbliżające się zimne dni:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 paczki białej fasoli
    6 lasek kiełbasy, np. śląskiej
    Kawałek wędzonego boczku
    3 ząbki czosnku
    1 kostka rosołu wołowego
    1 słoik koncentratu pomidorowego , ok. 200 g
    3 łyżki pikantnego keczupu
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przebrać i opłukać. Następnie zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Posolić
  • 2. . 4 laski kiełbasy podsmażyć na patelni i dodać do fasoli. Pozostałe dwie pokroić w kostkę i dodać bez przesmażania. Włożyć kawałek boczku. Podlać wodą.
  • 3. Dodać rozgnieciony czosnek, kostkę rosołową, koncentrat, keczup i przyprawy. Po ok. 10 minach, kiedy potrawa nabierze już smaku wędzonki wyjąć boczek. Wszystko razem gotować ok. 20 minut, aż fasolka zgęstnieje.

Porady

Aby skrócić czas gotowania najlepiej jest zalać fasolę wodą poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować