Fasolka po bretońsku

5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Fasola to zdrowa roślina strączkowa. Powinniśmy jeść ją często. Obniża cholesterol. Zawiera witaminy z grupy B oraz E i A, a także potas i kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem błonnika. A fasolka po bretońsku to smaczne, sycące i zdrowe danie. Ja bardzo lubię :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g fasoli dużej Piękny Jaś
    0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
    300 g boczku wędzonego
    400g schabu świeżego
    3 łyżki suszonych warzyw(marchew,por,seler,pietruszka)
    5 łyżek przecieru pomidorowego
    łyżka majeranku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    pół łyżeczki kminku mielonego
    szczypta kminku całego
    łyżka cukru
    łyżka musztardy
    łyżka słodkiej papryki w proszku
    pół małej łyżeczki papryki ostrej w proszku(można mniej)
    4 łyżki śmietany 12% lub 18%
    łyżka mąki
    sól
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy całą noc w zimnej wodzie.Rano wodę wylewamy.Do garnka wlewamy ok.2 litry wody dodajemy umyty świeży schab,warzywa suszone,liście laurowe,ziele angielskie i gotujemy schab.Po ok.20 min,dodajemy odlaną fasolę.Lekko solimy.Gotujemy do miękkości fasoli.Nastepnie wyjmujemy schab z zupy i kroimy w kostkę, dodajemy przecier pomidorowy,pokrojoną kiełbasę,schab i boczek,kminek,łyżkę słodkiej papryki,pół małej łyżeczki ostrej papryki,łyżkę cukru i łyżkę musztardy.Śmietanę mieszamy z mąką-dodajemy trochę zimnej wody i gorącej zupy dokładnie mieszamy i zalewamy zupę.Gdy się zagotuje doprawiamy do smakiem solą i dodajemy majeranek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować