Fasolka po bretońsku

4.5 (156 ocen)

Że ostatnio kiełbasa mnie znudziła,więc tym razem zrobiłam fasolkę z boczkiem i mięsem.Mmmmmmm wyszła pycha ;)

Składniki:

  • 1/2 kg fasola Jaś
    45 dag. karkówki
    35 dag wędzonego boczku
    3 łyżki koncentrat pomidorowy
    1 duża cebula
    2 - 3 ząbki czosnku
    sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna (wg.uznania)
    ziele angielskie (4-5 kulek)
    liść laurowy (2 listki)
    2 płaskie łyzeczki majeranek
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    kostka rosołowa
    1 - 2 łyzki śmietany 18%
    tłuszcz do smażenia
    mąka (ok.1 łyżka)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie. Gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej,listków laurowych i ziela angielskiego.
  • 2. Cebulę,boczek , karkówkę , czosnek i cebulkę kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni.Po podsmażeniu dodajemy do pół miękkiej fasolki.
  • 3. Gotujemy jeszcze wszystko do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy,majeranek sól i pieprz oraz chili.
  • Fasolka po Bretońsku 4. Mąkę rozprowadzamy w wodzie z dodatkiem śmietany i zagęszczamy fasolkę (pogotować jeszcze 3 minuty i gotowe)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować