Fasoletti czyli fasolka w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś obiad bezmięsny inspirowany kuchnią włoską i makaronem. zamiast makaronu fasolka :)

  • 45 min

Składniki:

  • składniki na 2 porcje:
    * fasolka żółta, około 400 g, ugotowana do miękkości w posolonej wodzie

    sos pomidorowy:
    * puszka pomidorów krojonych (około 350 g)
    * pól cebulki szalotki drobno posiekanej
    * ząbek czosnku drobno posiekany
    * 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
    * przyprawy (suszony tymianek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, ostra mielona papryka, sól, pieprz, cukier)
    * ser żółty starty na drobnych oczkach tarki ( około 3 łyżek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasoletti czyli fasolka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu podgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulkę i czosnek, wsypałam zioła po solidnej szczypcie tymianku, ziół prowansalskich, oregano i bazylii. Całość przesmażona kilka sekund, wymieszana i zalana pomidorami. Pomidory w rondlu przyprawiłam całość solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną i szczyptą cukru i dusiłam na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając.
    Fasolkę ugotowaną do miękkości i odcedzoną dodałam do ugotowanego sosu, wymieszałam i podałam posypane serem żółtym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować