Szybki i prosty pomysł na niebanalny obiad! Makaron w delikatnym sosie szpinakowo - śmietankowym, z dodatkiem gorgonzoli, doprawiony świeżo zmielonym pieprzem!
20 min
Składniki:
150 g makaronu typu farfalle lub innego ulubionego
150 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
60 g żółtego sera (gorgonzola lub innego ulubionego) + odrobina do posypania na talerzu
100 ml śmietanki np. do sosów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
mielona kolendra
świeżo mielony pieprz czarny
Farfalle z sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, dodać szpinak. Jak woda odparuje dodać masło i doprawić. Odstawić z ognia.
Makaron ugotować al dente.
2.Patelnię ze szpinakiem ustawić ponownie na ogniu, wlać śmietankę i dodać ser. Podgrzewać do momentu, aż ser się rozpuści - ale nie zagotowywać!
Odcedzony makaron przełożyć do sosu i lekko podgrzać. Przełożyć na talerze i posypać resztą sera.
Komentarze