Farfalle z sosem szpinakowym

4.5 (152 ocen)

  • 20 min

Szybki i prosty pomysł na niebanalny obiad! Makaron w delikatnym sosie szpinakowo - śmietankowym, z dodatkiem gorgonzoli, doprawiony świeżo zmielonym pieprzem!

  • 20 min

Składniki:

  • 150 g makaronu typu farfalle lub innego ulubionego
    150 g mrożonego szpinaku
    1 ząbek czosnku
    60 g żółtego sera (gorgonzola lub innego ulubionego) + odrobina do posypania na talerzu
    100 ml śmietanki np. do sosów
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy
    mielona kolendra
    świeżo mielony pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Farfalle z sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, dodać szpinak. Jak woda odparuje dodać masło i doprawić. Odstawić z ognia.
    Makaron ugotować al dente.
  • 2. Patelnię ze szpinakiem ustawić ponownie na ogniu, wlać śmietankę i dodać ser. Podgrzewać do momentu, aż ser się rozpuści - ale nie zagotowywać!
    Odcedzony makaron przełożyć do sosu i lekko podgrzać. Przełożyć na talerze i posypać resztą sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować