Farfalle z serem gorgonzola

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z wykształcenia jestem pedagogiem. Ponieważ teraz nie pracuję, zajmuję się domem i dużo gotuję. Uwielbiam potrawy z makaronem inspirowane kuchnią śródziemnomorską, zwłaszcza włoską

Składniki:

  • ● 40 dag makaronu farfalle
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 25 dag pieczarek
    ● 4 dojrzałe pomidory
    ● 200 ml gęstej śmietany (najlepiej 22-proc.)
    ● po 2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
    ● 5-10 dag sera gorgonzola
    ● sól
    ● pieprz
    ● oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Farfalle z serem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
    Pieczarki oczyszczamy, myjemy
    i kroimy w plasterki. Ser
    schładzamy w lodówce i kruszymy
    na kawałki.
  • 2. W rondlu rozgrzewamy oliwę
    i smażymy czosnek, aż zbrązowieje.
    Dodajemy pieczarki i dusimy.
    Gdy będą gotowe, wlewamy
    śmietanę, doprowadzamy
    do wrzenia. Dodajemy ser i mieszając,
    podgrzewamy około 5
    minut na małym ogniu, aż ser
    się roztopi, a sos zgęstnieje.
  • 3. Pomidory myjemy i kroimy
    w kostkę. Makaron polewamy
    sosem. Delikatnie mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem. Posypujemy pomidorami,
    bazylią i oregano.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamiast sera gorgonzola możemy użyć innego sera pleśniowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować