Farfalle w sosie pieczarkowym z wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al Dente w osolonej wodzie z łyżką oleju. Obrać cebulę i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Rozgrzać olej na patelni. Zeszklić cebulę, podsmażyć szynkę, dodać grzyby i dusić klika minut. Wlać wódkę, zagotować. Dodać śmietanę, gotować do momentu aż sos uzyska kremową konsystencję (6-8min). Połowę parmezanu dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedzić, zalać zimną wodą. Podawać posypane parmezanem oraz posiekanym szczypiorkiem ( szczypiorek również można dodać do sosu ).
Porady
Jeśli nie mamy kokardek możemy użyć innego makaronu. Ja użyłam świderków
Komentarze