Fantazyjny deser z czekoladą Chili Peri-Peri

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Do tego deseru wykorzystałam konfitury z czarnej porzeczki, które przygotowałam latem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - domowej konfitury z czarnej porzeczki: 3 łyżki
    - otrąb granulowanych z czarną porzeczką: 4 łyżki
    - truskawki: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - czekolady chili Peri-Peri (sztuka = kostka): 4 sztuki

Fantazyjny deser z czekoladą chili peri-peri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy jajko od białka i ubijamy białko na sztywno dodając stopniowo cukier. W osobnym naczyniu miksujemy dokładnie serek mascarpone z żółtkiem. Dodajemy pianę z białek do serka i miksujemy na najmniejszych obrotach. Do pucharków nakładamy po 1,5 konfitury z czarnej porzeczki. Warstwa mascarpone i znowu warstwa otrąb ( 1/5 łyżki) i utartej na tarce o małych oczkach czekolada ( po 1 kostce). Na to dajemy ponownie mascarpone i całość posypujemy otrębami i resztą startej czekolady. Całość schładzamy w lodówce około 2 godziny i dekorujemy plasterkami truskawek przed podaniem .

Komentarze

Podobne przepisy