FANTAZYJNE ROLADKI SCHABOWE

4.5 (198 ocen)

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko,kluskami śląskimi.Doskonałe też są na zimno jako danie do bufetu lub wędlinka do chleba.Znakomity smak i aromat.

Składniki:



  • 10-12 szt. schabu bez kości
    1 łyżeczka świeżego startego imbiru
    30 dkg.mięsa mielonego z łopatki
    4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
    6 szt. dużych moreli suszonych
    1 1/2 łyżki rodzynek dużych
    1 1/2 łyżki żurawiny suszonej
    4 śliwki suszone kalifornijskie
    4 łyżki słodkiej śmietany 18%

    sól,pieprz czarny i cytrynowy,sos sojowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fantazyjne roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fantazyjne roladki schabowe 1.



    Plastry schabu umyć,osuszyć i cienko rozbić z dwóch stron,skropić sosem sojowym i wstawić na 2 godz. do lodówki.










  • fantazyjne roladki schabowe 2.
    Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli,przestudzić.Morele,śliwki,rodzynki pokroić w zapałkę,imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Mięso mielone przełożyć do miski,wlać 2 łyżki śmietany,przyprawić solą,czarnym pieprzem do smaku i wyrobić gładką masę.Ryż przyprawić pieprzem cytrynowym,dodać rozdrobnione owoce,starty imbir i wymieszać.
  • fantazyjne roladki schabowe 3. Zamarynowane kotlety rozłożyć pojedynczo.Na każdym kawałku rozłożyć farsz z mięsa mielonego,porcję ryżu z owocami
  • fantazyjne roladki schabowe 4. Zwinąć w roladki,posypać niewielką ilością soli i pieprzem cytrynowym.Każdą roladkę zawinąć w papier do pieczenia lub papier Saga i związać końcówki w cukiereczka.
  • fantazyjne roladki schabowe 5.
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem,ułożyć zawinięte roladki,wlać 1 szk.wody,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 60 min.podlewając wytworzonym sosem.W Połowie pieczenia odwrócić roladki na drugą stronę.
  • 6.
    Po upieczeniu roladki zdjąć z blaszki,pozostawić do przestudzenia.Z zimnych roladek zdjąć papier.Pozostały w roladkach sos wlać do garnka razem z sosem z blaszki,dodać 1 szk.wody,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,zagotować,wlać pozostałą śmietanę,ewentualnie doprawić do smaku, włożyć roladki i zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować