Fantazyjne roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Plastry schabu umyć,osuszyć i cienko rozbić z dwóch stron,skropić sosem sojowym i wstawić na 2 godz. do lodówki.
2.
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli,przestudzić.Morele,śliwki,rodzynki pokroić w zapałkę,imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Mięso mielone przełożyć do miski,wlać 2 łyżki śmietany,przyprawić solą,czarnym pieprzem do smaku i wyrobić gładką masę.Ryż przyprawić pieprzem cytrynowym,dodać rozdrobnione owoce,starty imbir i wymieszać.
3. Zamarynowane kotlety rozłożyć pojedynczo.Na każdym kawałku rozłożyć farsz z mięsa mielonego,porcję ryżu z owocami
4.Zwinąć w roladki,posypać niewielką ilością soli i pieprzem cytrynowym.Każdą roladkę zawinąć w papier do pieczenia lub papier Saga i związać końcówki w cukiereczka.
5.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem,ułożyć zawinięte roladki,wlać 1 szk.wody,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 60 min.podlewając wytworzonym sosem.W Połowie pieczenia odwrócić roladki na drugą stronę.
6.
Po upieczeniu roladki zdjąć z blaszki,pozostawić do przestudzenia.Z zimnych roladek zdjąć papier.Pozostały w roladkach sos wlać do garnka razem z sosem z blaszki,dodać 1 szk.wody,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,zagotować,wlać pozostałą śmietanę,ewentualnie doprawić do smaku, włożyć roladki i zagotować.
Komentarze