Fantazyjne galaretki drobiowo- wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego. Gotować przez 2 godziny. Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić (powinno zostać ok. 1 litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić. (tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą, dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno foremki do babki z kominkiem (lub innej miski) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.
Porady
Mięso gotuję dzień wcześniej, wtedy się łatwiej rozdrabnia.
Komentarze