Dzień babci i dziadka tuż, tuż. Postanowiłam upiec wspaniałą szarlotkę z tej okazji. Jest pyszna, znakomita zamiana cukru na miód.Wspaniała uczta dla smakoszy ciasta z jabłkami.
20 min
Składniki:
35 dag mąki
15 dag masła
1 jajko
4 dag miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
70 dag jabłek
2 jajka
5 dag mąki
5 dag miodu
12 dag rodzynek
Kakao
Wiórki kokosowe.
Fantazja jabłkowa dla babci i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy z masłem nożem, dodajemy jajko, miód, sól i szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3 wkładamy do lodówki na ½ godziny.
Obrane jabłka ucieramy na tarce o dużych otworach, dodajemy żółtka, miód, mąkę, rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy jabłecznej. Delikatnie mieszamy.
Blachę oprószamy mąką i na blachę przenosimy rozwałkowane na cienko 2/3 ciasta. Wykładamy spód i brzegi. Nakłuwamy gęsto ciasto widelcem. Następnie wykładamy masę jabłkową. Pozostałe ciasto – małą kulkę zostawiamy do dekoracji a resztę kruszymy i równomiernie posypujemy wierzch ciasta. Do kulki dodajemy kakao, zagniatamy i robimy na wierzchu literkę „b” i :d”. Ponadto oprószamy wiórkami kokosowymi.
To dowolna dekoracja na „dzień babci i dziadka”
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze