Falefel

0 (0 ocen)

Zdrowe, arabskie danie lub przystawka ;) Dobre urozmaicenie dla kuchni polskiej i przede wszystkim smaczne

Składniki:

  • pół paczki ciecierzycy (cieciorki)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    mąka - tyle, żeby masa była spójna
    natka pietruszki, sól, pieprz, garam masala, carry, kumin rzymski
    sezam do panierowania
    olej

Falefel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namaczamy przez noc, potem odsączamy i blenderujemy razem z czosnkiem i obraną cebulą.
  • 2. Dodajemy przyprawy i mąkę, nie za dużo, tylko, żeby łatwo się formowało kotleciki
  • 3. Na patelni mocno rozgrzwamy olej, w międzyczasie formujemy krążki i panierujemy je w sezamie.
  • 4. Smażymy aż będą brązowe, co trwa dosłownie parę minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy