fale dunaju

0 (0 ocen)

  • 30 min

wysmienita slodkosc do kawy dla ceniacych prostote

  • 30 min

Składniki:

  • SKLADNIKI CIASTA:
    5jablek
    2 szklanki maki zwykłej
    1 margaryna
    3/4 szklanki cukru
    3 lyzki kakao 2 lyzeczki proszku do pieczenia
    3 lyzki smietany
    5 jajek
    SKLADNIKI KREMU:
    1/2 kostki masla
    1/2 kostki margaryny
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru zwyklego
    1/2 szklanki mleka
    1 1/2 lyzki maki zwyklej
    1 1/2 maki ziemniaczanej
    POLEWA:
    1/2 kostki masla
    1/2 szklanki cukru
    2 łyzki wody
    1 lyzka spirytusu lub wodki(nie smakowej)
    2 lyzki kakao


Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:margaryne utrzec z cukrem dodajac po jedny jajku,nadal ucierac. dodac make wymieszana z proszkiem-ucierac. polowe ciasta wylozyc na blache, do drugiej polowy dodac kakao i smietane. jablka obrac,pokroic na 8czesci. ciasto ciemne wylozyc na jasne i ulozyc na nim jablka-gesto. piec ok 40 min w temperaturze 180st.-sprawdzic wykalaczka.
  • 2. KREM: odlac troche mleka i rozmieszac w nim make. reszte mleka zagotowac z cukrem waniliowym i cukrem zwyklym. do gotujacego sie mleka wlac budyn( to co zostalowymieszane w szklance) i zagotowac ciagle mieszajac. ostudzic. maslo i margaryne utrzec na pulchna mase, dodawac po lyzce budyniu i ucierac. utarty krem wylozyc na placek i wstawic do lodowki
  • 3. POLEWA: skladniki zagotowac na wolynym ogniu. gdy polewa przestygnie polac nia placek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy