Ciasto ładnie się prezentujące i jest pyszne.Można z różnymi owocami,ale najlepsze z agrestem albo śliwkami.Górę można dowolnie ozdobić,ładnie prezentuje się z czerwoną galaretką.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
-250 g. masła
-200 g. cukru
-4 jajka
-2 łyżki mleka
-250 g. mąki
-50 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszek do piecz.
-1 cukier waniliowy
Fale dunaju ze śliwkami lub agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-
Zmiksować margarynę z cukrem i jajkami. Przesiać mąki z proszkiem. Wymieszać dolewając mleko. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną rozsmarować na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.(22x36)
2.Do drugiej części dodać 1 łyżkę kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszać i rozsmarować na białym cieście.
3.owoce-Owoce poukładać na brązowym cieście,lekko powciskać.można posypać odrobiną cukru.
4.Piec w 175* ok.40 min.
5.krem czekoladowy-nowa wersja:
Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić potem schłodzić w lodówce,z pół godziny. Można i całą noc.
Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na zimnym cieście i schłodzić.
6.pianka cytrynowa-stara wersja:
Wodę zagotować,odstawić i rozpuścić galaretki.Odstawić do lekkiego tężenia.Mleko ubić ze Śnieżką w/g przepisu.Potem dolewać tężejące galaretki i krótko zmiksować.Rozsmarować na zimnym cieście i schłodzić.
Komentarze