FALE DUNAJU ZE ŚLIWKAMI LUB AGRESTEM

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto ładnie się prezentujące i jest pyszne.Można z różnymi owocami,ale najlepsze z agrestem albo śliwkami.Górę można dowolnie ozdobić,ładnie prezentuje się z czerwoną galaretką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -250 g. masła
    -200 g. cukru
    -4 jajka
    -2 łyżki mleka
    -250 g. mąki
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszek do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    -1 łyżka kakao
    -2 łyżki mleka
    -1/2 tartej mlecznej czekolady

    Owoce nowa wersja;
    -ok.3/4 l. agrestu
    albo stara wersja:
    -ok.35 połówek śliwek węgierek
    -do posypania cukier brązowy,albo biały.

    krem czekoladowy-nowa wersja:
    -3 gorzkie czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -2 łyżki cukru pudru
    -2 śmietan-fixy

    Pianka cytrynowa-stara wersja:
    -2 galaretki cytrynowe
    -½ l.wody
    -1 Śnieżka
    -200 ml. mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju Desery Ciasto

Fale dunaju ze śliwkami lub agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-
    Zmiksować margarynę z cukrem i jajkami. Przesiać mąki z proszkiem. Wymieszać dolewając mleko. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną rozsmarować na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.(22x36)
  • ciasto kakaowe 2. Do drugiej części dodać 1 łyżkę kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszać i rozsmarować na białym cieście.
  • agrest 3. owoce-Owoce poukładać na brązowym cieście,lekko powciskać.można posypać odrobiną cukru.
  • po upieczeniu 4. Piec w 175* ok.40 min.
  • krem czekoladowy 5. krem czekoladowy-nowa wersja:
    Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić potem schłodzić w lodówce,z pół godziny. Można i całą noc.
    Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na zimnym cieście i schłodzić.
  • stara wersja ze śliwkami i pianką 6. pianka cytrynowa-stara wersja:
    Wodę zagotować,odstawić i rozpuścić galaretki.Odstawić do lekkiego tężenia.Mleko ubić ze Śnieżką w/g przepisu.Potem dolewać tężejące galaretki i krótko zmiksować.Rozsmarować na zimnym cieście i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować