Fale dunaju z wiśniami

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

To ciasto bardzo często gościu u mnie w domu! Jest bardzo smaczne a przy okazji łatwe w przygotowaniu!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła
    25 dag cukru pudru
    30 dag mąki tortowej
    6 jajek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    2 płaskie łyżeczki kakao

    Krem:
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    5 łyżek cukru kryształu
    25 dag masła

    Oprócz tego:
    wiśnie
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fale dunaju z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło, cukier, żółtka utrzeć.
    Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać, dodając mleko.
    Ciasto podzielić na 2 części.
    Następnie z białek ubić pianę.
    Do pierwszej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać.

  • 2. Przygotowanie do pieczenia:
    Do foremki wlać ciasto jasne.
    Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne.
    Wiśnie wydrylować i ułożyć na wierzchu, lekko wciskając w ciasto.
    Piec w temperaturze 160-180 stopni ok. 40 minut.
  • 3. Krem:
    Na mleku ugotować budyń.
    Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń.

Porady

Zamiast wiśni możemy dodać inne owoce. Np. jabłka. Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować