Fale dunaju z makiem /wg. anulki/ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka/po 1 sztuce/, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ja zrobiłam tak, że najpierw dodałam jajka a po nich dodawałam stopniowo mąkę z proszkiem.
Na koniec dodać zapach.
Połowę ciasta wlać do formy.
Na wierzch wrzucić jabłka obrane i pokrojone w kostę lub na małe kawałeczki
Resztę ciasta wymieszać z makiem i wyłożyć na jabłka, rozprowadzić wyrównując powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 1 godzinę.
Ciasto wystudzić.
KREM:
2 budynie po 40 gram z cukrem ugotować w 2 szklankach mleka.
Wystudzić, mieszając go co jakis czas.
Następnie miękkie masło/ 1 kostka/ utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru i nadal ucierając, stopniowo/po łyżce/ dodawać budyń.
Wyłożyć masę na schłodzone ciasto.
Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.
Komentarze