Fale dunaju z makiem /wg. Anulki/

5 (188 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

kolorowe i smaczne

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    250 gram masła roslinnego
    2,5 szklanki mąki
    8 jajek
    ¾ szklanki cukru
    1 mały zapach cytrynowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki maku suchego
    3 duże jabłka
    KREM:
    2 Budynie waniliowe lub smietankowe po 40 gram z cukrem
    2 szklanki mleka
    1 kostka masła
    2 łyżki cukru pudru
    DEKORACJA:
    Starta gorzka czekolada
    Serduszka z białej czekolady
    Formma o wymiarach 28/24 cm natłuszczona masłem i oprószona bułką tartą lub kaszą manną.
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Fale dunaju z makiem /wg. anulki/ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FALE DUNAJU Z MAKIEM/ ANULKI 1. CIASTO:
    Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka/po 1 sztuce/, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ja zrobiłam tak, że najpierw dodałam jajka a po nich dodawałam stopniowo mąkę z proszkiem.
    Na koniec dodać zapach.
    Połowę ciasta wlać do formy.
    Na wierzch wrzucić jabłka obrane i pokrojone w kostę lub na małe kawałeczki
    Resztę ciasta wymieszać z makiem i wyłożyć na jabłka, rozprowadzić wyrównując powierzchnię.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 1 godzinę.
    Ciasto wystudzić.
    KREM:
    2 budynie po 40 gram z cukrem ugotować w 2 szklankach mleka.
    Wystudzić, mieszając go co jakis czas.
    Następnie miękkie masło/ 1 kostka/ utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru i nadal ucierając, stopniowo/po łyżce/ dodawać budyń.
    Wyłożyć masę na schłodzone ciasto.
    Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować