Fale dunaju z jabłkiem

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Moja wersja tego pysznego ciasta. Aromatyczne ciasto, delikatna masa i czekoladowa polewa = wyśmienite ciasto !

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 margaryna (250 g)
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    2 szkl. maki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao
    2 łyżki mleka
    1/5 szkl. oleju
    aromat rumowy

    Krem:
    2 szkl. mleka
    6 łyżek cukru
    1 budyń waniliowy
    kostka masła

    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    3/4 czekolady gorzkiej
    2 łyżki mleka

    4 jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Fale dunaju Desery

Fale dunaju z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijamy jajka i ucieramy. Mąkę przesianą z proszkiem dodajemy stopniowo, olej i na końcu aromat rumowy. Kiedy ciasto będzie gotowe dzielimy na 2 części: 1 zostaje bez zmian, a do 2 dodajemy kakao i mleko i ucieramy.
    Na blaszkę dajemy najpierw ciasto kremowe a na nie ciasto kakaowe.
    Jabłka kroimy w średniej wielkości kostkę, układamy na ciasto w niewielkich odstępach i lekko dociskamy do dna blaszki. Pieczemy ok. 40 min.
  • 2. Krem: budyń ugotować i przestudzony utrzeć z masłem.
  • 3. Czekolady wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • 4. Na przestudzone ciasto wykładamy równo masę budyniowa i na wierzchu robimy esy floresy z polewy.
    Ciasto studzimy w lodówce przez ok. 2 godz.
  • 5. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować