Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

4.48 (195 ocen)

  • 2 godz.

Fale Dunaju to ciasto które kiedyś w moim domu gościło przynajmniej raz w tygodniu. Moja mama przygotowywała je prawie zawsze z jabłkami, a czasem nawet bez kremu jedynie posypane grubą warstwą cukru pudru. Przepis ze zmianami pochodzi z mojewypieki.com

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na blachę 33x20 cm lub o zbliżonych wymiarach)
    Na ciasto:
    3 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    150 ml oleju np. rzepakowego
    150 ml mleka
    2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    500 g jabłek (polecam szarą renetę)
    Krem:

    400 ml mleka
    1 budyń waniliowy w proszku (40 g)
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub domowego cukru z wanilią
    3 łyżki cukru
    kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
    200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
    Dodatkowo ulubiona Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto fale dunaju z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ósemki.
  • 2. Do większej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do żółtek powoli wlewamy olej. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy dodatkowo przesiane kakao i 2 łyżki mleka.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią jasne ciasto, na górę kakaowe ciasto, na wierzch wykładamy ósemki jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Krem
    W 100 ml rozrabiamy budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem następnie dodajemy mieszankę budyniową. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika, przykrywamy wierzch folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.
  • 5. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy po łyżce ostygnięty budyń ciągle miksując. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem wykładamy na ostudzone ciasto i równamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 6. Przygotowujemy np. domową Polewę czekoladową lub dekorujemy wierzch ciasta czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Porady

Ciasto możecie przygotować również z innymi ulubionymi owocami, np. gruszkami, truskawkami, śliwkami a w oryginale z wiśniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wiśnie Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować