Fale Dunaju w towarzystwie wiśni i biszkoptów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mam dzisiaj dla Was Fale Dunaju z masą budyniową, wiśniami, biszkoptami i śmietaną.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki - Ciasto:
    1 kostka margaryny
    2 szkl mąki tortowej
    1 szkl cukru
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao z wiatrakiem
    2 łyżki whisky (ewentualnie inny alkohol lub mleko)
    wiśnie drążone 350 g

    Składniki - Masa budyniowa:
    ok 0,7 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 kostka masła
    2 łyżki whisky/cytryny
    paczka podłużnych biszkoptów

    Składniki - Masa kremowa
    2 szkl kremówki
    3 śmietano-fixy
    2 łyżki cukru pudru lub cukru z prawdziwą wanilią
    wiórki kokosowe, płatki migdałów - do posypania

Fale dunaju w towarzystwie wiśni i biszkoptów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dodać stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać przestudzoną margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Do drugiej części dodać kakao i whisky. Ciemne ciasto wyłożyć "kleksami" na jasne. Na całość ułożyć wiśnie. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 35 minut.
  • 2. Masa Budyniowa: Ugotować budyń, przestudzić. Masło ubić mikserem na puch, dodając stopniowo zimny budyń i whisky lub cytrynę. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Na budyń ułożyć biszkopty.
  • 3. Masa Kremowa: Kremówkę ubić z śmietano-fixami i cukrem. Posmarować ciasto. Posypać migdałami i wiórkami kokosowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy