Fale Dunaju

5 (192 ocen)

Delikatny biszkopt, wiśnie i lekki krem budyniowy. Czego chcieć więcej ?:)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 cała i 1/8 kostki masła
    1,5 szklanki cukru
    6 jajek
    2 szklanki maki
    1 opakowanie proszku do pieczenia ( 15g)
    2 łyżki kakao
    40 dag wydrylowanych z kompotu wiśni
    Masa:
    2 szklanki mleka
    1 torebka budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    Kostka masła

    dodatkowo do dekoracji- kakao
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania kolejno wbijać po jednym jajku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej wsypać kakao, wymieszać.
  • 2. Natłuścić blachę, rozsmarować na blasze najpierw jasne ciasto a nim ciemne. Równomiernie posypać wiśniami. Piec 30 min w rozgrzanym piekarniku.
  • 3. Przygotować masę: ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu. Odstawić by ostygł. Utrzeć z kostką masła.
  • 4. Upieczone ciasto posmarować kremem budyniowym, posypać ciasto kakao. Schłodzić w lodówce.

Porady

Wiśnie z kompotu można zastąpić dżemem wiśniowym z kawałkami owoców. Wiśnie z kompotu można wcześniej namoczyć w dowolnym alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować