Fale dunaju

4.5 (181 ocen)

Pyszne ciasto z wiśniami.

Składniki:

  • 250g masła
    6 jaj
    200g cukru
    1 cukier waniliowy
    400g mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
    2 łyżki rumu

    krem budyniowy:
    2 budynie śmietankowe (bez cukru)
    1/2 L mleka
    4 łyżki cukru pudru
    kostka masła (250g)
    wiśnie z kompotu (ok. 400g)

    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym jaju ciągle ucierając.
    Mąkę przesiać razem z proszkiem. Dodać do masy.Wlać mleko.
    Masę podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do blaszki (24x40).
    Do drugiej dodać kakao i rum. Wyłożyć na jasne ciasto w blaszce.
    Wiśnie odsączyć. Rozłożyć na cieście.Lekko wcisnąć. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut.
  • 2. Budynie ugotować w 1/2 L mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce wystudzony budyń.
  • 3. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem budyniowy. Polać polewą czekoladową.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje jak trochę poleży (czyli na 2-3 dzień)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować