Fale dunaju

4.5 (156 ocen)

  • 20 min

Wyśmienite ciasto.

  • 20 min

Składniki:

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    jajka 6 szt
    cukier waniliowy 1 opak
    masło roślinne 1 kostka
    mąka 2 szkl
    cukier puder 1 szkl
    olejek rumowy kilka kropel
    kakao 2 łyżki
    dowolne owoce z kompotu lub świeże
    margaryna 1 kostka
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    mąka pszenna 2 łyżki
    mleko 0,5 L
    cukier 0,5 szkl
    cukier waniliowy 1 opak
    gotowa polewa 1 opak
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać.
    Ciasto podzielić na 2 części.
    Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody.
    Wyłożyć na jasne ciasto.
    Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec w 180 stop.45 minut.
  • 2. KREM
    Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń, ostudzić, stopniowo dodawać budyń do roztartej margaryny, utrzeć.
    Na ostudzone ciasto nałożyć krem i polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować