Fale dunaju

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

To ciasto zawsze robiła moja babcia :) Teraz to ja się tym zajmuję.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 margaryna,
    -6 jajek,
    -2 szkl. mąki,
    -1 szkl. cukru pudru,
    -cukier waniliowy,
    -olejek rumowy,
    -2 łyżki kakao,
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -owoce (nalepiej z kompotu) .

    Krem:
    -margaryna,
    -cukier waniliowy,
    -0,5 l mleka,
    0,5 szkl. cukru,
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -2 łyżki mąki pszennej.

    Polewa czekoladowa:
    -4 łyżki mleka,
    -4 łyżki cukru,
    -5 dag tłuszczu,
    -2 łyżki kakao.

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Utrzeć margarynę z cukrem i dodać resztę składników.
    Połowę ciasta wylać na blaszkę, do drugiej części dodać kakao i łyzkę wody.
    Wylać na pierwszą część ciasta. Rozłożyć bardzo gęsto owoce, najlepiej śliwki z kompotu, ale mogą być to również brzoskwinie z puszki etc.
  • 2. Krem:
    1.Ugotować budyń.(z mleka, cukru i mąki)
    2.Dokładnie utrzeć margarynę i stopniowo dodawać zimny budyń.
    Wyłożyć na zimne ciasto.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    zagotować mleko, dodać margarynę i resztę składników. Mieszać do uzyskania szklistej konsystencji. Po ostudzeniu oblać nią ciasto.

Porady

Przy robieniu budyniu 1,5 szkl. mleka zagotować, a 0,5 szklanki mleka pomieszać z mąka i cukrem najlepiej za pomocą blendera aby nie powstały grudki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy