Przepis dostałam od swojej mamy i często przygotowuję go rodzinie.Wszystkim bardzo smakuje, mi także.W niedzielę to ciasto zawsze gości na naszym rodzinnym stole i zawsze trafia w podniebienia gości.
1 godz. 55 min
Składniki:
Ciasto:
- kostka masła
-6 jaj
-2 szklanki mąki
-szklanka cukru pudru
-cukier waniliowy
-olejek rumowy
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-owoce z kompotu lub świeże (morele)
Krem:
-kostka margaryny
-pół litra mleka
-po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
-cukier waniliowy
Polewa:
-pół kostki margaryny
-szklanka cukru pudru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki wody
Ciasto fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem i ubitą na sztywno pian. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około 45 minut. Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Przestudzony, stopniowo dodawać do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie wyłożyć na nie krem. Polewę sporządzić rozpuszczając jej składniki w garnku.Gdy ostygnie oblać nią ciasto.
Komentarze