Ciasto Fale Dunaju

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 55 min

Przepis dostałam od swojej mamy i często przygotowuję go rodzinie.Wszystkim bardzo smakuje, mi także.W niedzielę to ciasto zawsze gości na naszym rodzinnym stole i zawsze trafia w podniebienia gości.

  • 1 godz. 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - kostka masła
    -6 jaj
    -2 szklanki mąki
    -szklanka cukru pudru
    -cukier waniliowy
    -olejek rumowy
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -owoce z kompotu lub świeże (morele)
    Krem:
    -kostka margaryny
    -pół litra mleka
    -po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
    -cukier waniliowy
    Polewa:
    -pół kostki margaryny
    -szklanka cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem i ubitą na sztywno pian. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około 45 minut. Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Przestudzony, stopniowo dodawać do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie wyłożyć na nie krem. Polewę sporządzić rozpuszczając jej składniki w garnku.Gdy ostygnie oblać nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować