Falbanki w śródziemnomorskiej odsłonie

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pomysł na... szybkie danie. Bomba kaloryczna, na którą składają się makaron, mięso mielone oraz śródziemnomorski sos pomidorowy, a wszystko posypane żółtym serem. Smacznego!

  • 10 min

Składniki:

  • Dla 4 osób:
    350 g makaronu falbanki
    500 g gęstego przecieru pomidorowego z bazylią i cebulką (firmy Primo Gusto)
    350 g mięsa mielonego
    2 średnie cebule
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka oregano
    2 łyżeczki cukru
    ok. 100 g sera żółtego do posypania dania

Falbanki w śródziemnomorskiej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebule kroimy w cienkie talarki. Podsmażamy na patelni, aż się zeszklą. Dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 5 minut.
  • 3. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, majeranek, oregano. Całość mieszamy i dusimy ok. 10-15 minut.
  • 4. Ser ścieramy na średnich oczkach.
  • 5. Nakładamy makaron, mięso z sosem. Posypujemy startym serem żółtym

Porady

Przecier pomidorowy jest lekko kwaskowy, dlatego warto dodać do niego odrobinę cukru i doprawić wg gustu.

Komentarze

Podobne przepisy