Falafele

0 (0 ocen)

bardzo smaczna propozycja na piątkowy obiad i nie tylko

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
    1/2 cebuli
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 łyżeczka kuminu
    2 łyżeczki kolendry
    olej do smażenia

Falafele - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę rozdusić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do rozduszonej ciecierzycy dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z powstałej masy formować kulki. Lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy