Pierś z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

4.74 (225 ocen)

  • 20 min

Dzisiaj zapraszam na delikatne eskalopki z piersi indyka skąpane w smakowitym sosie śmietanowo - musztardowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością dostarczy nam mnóstwa smaków i aromatów.

  • 20 min

Składniki:

  • - 500 g piersi z indyka
    - 1 cebula biała
    - 100 ml bulionu drobiowego
    - 200 ml śmietany 18 %
    - 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
    - sól ziołowa
    - pieprz czarny
    - olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.74 (225 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.
  • 2 2. Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony).
    Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły.
  • 3 3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju.
  • 4 4. Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem.
    Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardwym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut. Gotową pierś z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować