Eplesnltter-norweskie ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Przepis na to ciasto znalazłam na starej kartce z kalendarza,oczywiście wprowadziłam do przepisu własne zmiany.Ciasto wyszło idealnie pyszne.Pachnące sezamem i cynamonem.Ciasto podajemy na gorąco lub na zimno.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    5 dag masła
    3 łyżki cukru pudru
    5 dag ziaren sezamu
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko

    Dodatkowo:
    2 twarde jabłka
    cynamon
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Eplesnltter-norweskie ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Wałkowanie. 2. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,formujemy prostokąt o wymiarach około 32 cm x 22 cm,następnie zaginamy dwu centymetrowe brzegi.
  • 3. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,kroimy w plasterki.
  • Upieczone. 4. Jabłka układamy na cieście i oprószamy cynamonem.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ziarna

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia norweska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować