Pierożki choć smażone w głębokim oleju nie są wcale tłuste. Dodatek sosu sprawia że smakują jeszcze lepiej:)
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
Na 6 pierogów:
Ciasto:
2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu
1 małe jajko
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
Farsz:
30dkg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki margaryny
Sos:
2 duże pomidory
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego
1/3 łyżeczki pieprzu
1//2 łyżeczki chili w proszku
Dodatkowo:
ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu i będziemy smażyć po jednym pierożku)
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki.
2.Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu.
3.Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
4.Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.
5.Na wycięte krążki nakładamy farsz.
6.Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.
7.Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione.
8.Sos:
Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora.
Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkach.
Komentarze