Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym

4.47 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pierożki choć smażone w głębokim oleju nie są wcale tłuste. Dodatek sosu sprawia że smakują jeszcze lepiej:)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na 6 pierogów:

    Ciasto:
    2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu
    1 małe jajko
    1/2 szklanki gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju

    Farsz:
    30dkg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
    1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
    1 łyżeczka chili w proszku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki margaryny

    Sos:
    2 duże pomidory
    1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1//2 łyżeczki chili w proszku

    Dodatkowo:
    ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu i będziemy smażyć po jednym pierożku)
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycinamy krążki z wyrobionego i rozwałkowanego ciasta 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki.
  • Smażymy mięso z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej 2. Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu.
  • Mięso z warzywami mielimy 3. Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Mieszamy farsz 4. Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.
  • Nakładamy farsz 5. Na wycięte krążki nakładamy farsz.
  • Zlepiamy 6. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.
  • Smażymy pierożki 7. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione.
  • Sos pomidorowy 8. Sos:
    Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora.
    Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować