..pamiątki rodzinne z dalekich podróży...stylowe naczynia z dodatkiem ciemnego drewna, kolorowe potrawy (galareta mięsno-warzywna w paprykach) oraz sakiewki z nadzieniem niespodzianką..nastrój świec..
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- papryka kolorowa (czerwona, żółta, pomarańczowa): 5 sztuk
- szynka: 12 dekagramów
- jajka (ugotowane): 3 sztuki
- ser żółty: 16 dekagramów
- kukurydza z puszki: 0.33 szklanki
- ogórek kiszony (lub konserwowy): 1 sztuka
- natka pietruszki (gałązka): 7 sztuk
- sól i pieprz (do smaku): 6 szczypt
- wywar mięsny (ewentualnie bulion z kostki): 0.5 litra
- Żelatyna (płaskie łyzeczki): 9 łyżeczek
- sok z cytryny: 2 łyżki
- szpinak świeży w liściach: 10 sztuk
- chleb krojony (kromki (lub więcej ...)): 6 sztuk
- pomidorki koktajlowe: 12 sztuk
- ptasie mleczko: 4 sztuki
- szampan: 1 litr
- herbata: 1 litr
Ellegancka kolacja w stylu etno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy pierwszą potrawę kolacyjną: GALARETKĘ mięsno-warzywną W KOLOROWYCH PAPRYKACH.
Możemy ją wykonać dzień wcześniej lub rano.
Przygotowujemy wywar mięsny lub z braku czasu rozpuszczamy we wrzątku kostkę bulionową. Po lekkim ostygnięciu, dodajemy do wywaru sok z cytryny, sól, pieprz oraz rozpuszczoną w 1/2 szklanki żelatynę - mieszamy. Proponuje najpierw namoczyć żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody, a po napęcznieniu - troszke ją podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i dopiero wtedy wlać do wywaru.
Wszystkie papryki myjemy, odcinamy kapelusze, usuwamy nasionka.
Jedną czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę i gotujemy ją 4 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ser żółty, szynkę i ogórka kiszonego/konserwowego kroimy w kostkę.
Jajka ugotowane na twardo obieramy, jedno z nich kroimy w plasterki, a pozostałe dwa siekamy delikatnie w kostkę.
Do każdej "wyżłobionej" papryki wkładamy składniki farszu: kukurydzę, szynkę, ser, ogórka, jajka, pokrojoną i obgotowaną czerwoną paprykę, posiekaną natkę i zalewamy wywarem mięsnym.
Odkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem możemy pokroić w plastry. Układamy na liściach szpinaku.
Do spożycia galaretki podajemy pieczywo.
Dodatkowo serwujemy pomidorki koktajlowe przyozdobione natką pietruszki.
2.Przygotowujemy drugą potrawę kolacyjną: SAKIEWKI NALEŚNIKOWE z prażonymi jabłkami, gruszką, cynamonem i orzechami......
Mąkę, wodę, mleko, jajko i sól wkładamy do jednej miski i miksujemy mikserem na jednolita masę. Odkładamy na 15 minut, by mąka spęczniała. Rozgrzewamy patelnię teflonową do naleśników i smażymy je z dwóch stron bez tłuszczu.
Jabłka i gruszkę myjemy, osuszamy, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Prażymy razem na patelni z dodatkiem cukru. Pod koniec posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Do każdego naleśnika wykładamy na środek porcję prażonych owoców, posypujemy orzechami i wykonujemy sakiewkę, związując ją łodygą natki pietruszki. Sakiewki ukladamy każdą na osobnej miseczce, dodatkowo dekorując orzechami laskowymi.
3.Przed przygotowaniem potraw kolacyjnych należy udekorować elegancko stół.
Do etnicznego wazonu nalewamy wody i wkładamy świeżo ścięte w ogródku przydomowym ozdobne żółte słoneczniki.
4.Wykładamy wzorzyste talerze, gładkie seledynowe serwetki, a na nich małe słoneczniki. Nie zapominamy o sztućcach, filiżankach....
5.Ustawiamy kielichy do szampana i zapalamy świece.....
6.Dokładamy dla każdej osoby po jednej sztuce ptasiego mleczka...
7.Na stole układamy dekoracyjne - rodzinne - drewniane elementy w stylu etno, przywiezione z różnych podróży .......
8.Pamiętamy o zaparzeniu herbaty....położeniu schłodzonego szampana.....
Komentarze