Ellegancka kolacja kryształowa przy świecach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

...delikatne wieczorne menu: królik duszony w warzywach, koreczki śledziowe oraz coś słodkiego: kruche babeczki z nadzieniem malinowym.....wykwintnie i smacznie w dekoracji kryształów...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śledzie z zalewy vinegret: 6 sztuk
    - papryka konserwowa: 2 plastry
    - śliwki suszone: 6 sztuk
    - natka zielonej pietruszki (gałązka): 1 sztuka

    - królik (2/3 całego królika): 0.67 sztuki
    - marchewka: 2 sztuki
    - seler: 1 sztuka
    - por: 0.5 sztuki
    - oliwa: 4 łyżki
    - cebula: 4 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól i pieprz ( do smaku): 6 szczypt
    - papryka słodka mielona: 3 łyżki
    - przyprawa węgierska: 1 łyżka
    - szpinak świeży w liściach: 8 sztuk

    - chleb: 8 plastrów
    - nalewka owocowa: 0.5 litra

    - śmietana kremówka 30%: 0.5 szklanki
    - maliny: 220 gramów
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - masło: 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - mąka: 300 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ellegancka kolacja kryształowa przy świecach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ellegancka kolacja przy swiecach 1. Przygotowujemy pierwszą potrawę kolacyjną: KRÓLIK DUSZONY W WARZYWACH. Mięso z królika dokladnie myjemy, dzielimy na mniejsze porcje i osuszamy papierowym ręcznikiem. W duzym rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Czekamy aż cebula się lekko zeszkli i wkładamy do niej mięso z krolika. Przykrywamy i dusimy kilka minut, przewracając mięso.
    Zmniejszamy ogień i nadal dusimy pod przykryciem.
    Obieramy, myjemy i ścieramy na tarce pozostałe warzywa: seler, marchewkę, por. Dodajemy je do rondla do mięsa. Podlewamy wodą. Dusimy tak okolo godziny (lub więcej, jeśli potrzeba), aż mięso bedzie miękkie. Między czasie dodajemy przyprawy do smaku: sól, pieprz, paprykę mieloną, przyprawę więgierską. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany drobniutko czosnek.
    Wytworzy się sos warzywny, ktory wyśmienicie smakuje z kroliczym mięsem.
    Gotowe uduszone kawałki mięsa króliczego układamy na kryształowym talerzu (razem ze sosem) na świeżych liściach szpinaku.
  • koreczki śledziowe 2. Przygotowujemy drugą potrawę kolacyjną: KORECZKI ŚLEDZIOWE.
    Śledzie odsączamy dokładnie z zalewy vinegret.
    Paprykę konserwową kroimy w paski.
    Na wykałaczki nadziewamy zwinięty płat sledziowy, następnie śliwkę suszoną, pasek papryki oraz troszke natki pietruszki.
    Do śledzi oraz królika serwujemy chlebek i herbatę zieloną.
  • kruche babeczki 3. Przygotowujemy słodką przekąskę: KRUCHE BABECZKI Z MASĄ MALINOWO-ŚMIETANOWĄ.
    Mąkę siekamy razem z masłem i szczyptą soli. Dodajemy żółtka
    oraz 100 gram cukru pudru. Zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy je w lodówce. Następnie wypełniamy nim foremki na babeczki i pieczemy w piekarniku 15 - 20 minut w 185 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
    Odkładamy 6 malinek do dekoracji. Resztę malin miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i dodajemy do malin - dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na chwile do lodówki, aby masa troszkę zgęstniała. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem (3 łyżki), dodajemy do niej powoli masę malinową i mieszamy. Kruche babeczki nadziewamy masą malinowo-śmietanową. Ozdabiamy każdą babeczkę malinką.
  • wykwintna kolacja kryształowa 4. Kolację przygotowujemy w klimacie eleganckich świec oraz kwiatów - czerwonych róż.
  • kolacja przy świecach 5. Potrawy podajemy w kryształowych naczyniach....... łącznie z kryształowym wazonem, paterą, karafką, kieliszkami....
  • dekoracje elleganckiej kolacji 6. Nie zapominamy o przygotowaniu wachlarzy serwetkowych we wzór czerwonych róż. Miło spędzamy czas....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować