ELLEgancka kolacja

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kolacja przy świecach,wspaniała,wykwintna,elegancka.Kurczak,makaron i bazyliowe pesto.Oliwki w ziołach,kolorowe i smaczne tartinki,szynka z sosem chrzanowym i kaparami oraz gorące i zimne napoje.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - majonez: 4 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek

    - mini sucharki: 24 sztuk

    - oliwki: 10 sztuk
    - papryka: 1 sztuka
    - curry (przyprawa): 2 łyżeczki
    - pieczarki: 300 gramów
    - cebula (biała): 1 sztuka
    - pietruszka (natka,posiekana): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
    - pieprz (kolorowy/świeżo mielony): 2 łyżeczki
    - pesto (z bazylii): 3 łyżeczki

    - szynka (wędzona lub gotowana): 4 plastry
    - chrzan tarty (w słoiku): 1 łyżka
    - majonez: 2 łyżki
    - kapary: 10 szczypt
    - koperek (świeży,posiekany): 1 łyżka
    - cytryna: 1 sztuka

    - makaron (nitki,gniazda): 4 sztuki

    - pierś kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - sałata (masłowa lub strzępiasta/liście): 4 sztuki
    - oliwa: 2 łyżki

    - szampan (lub wino musujące wysokiej jakości): 0.5 litra
    - herbata (liściasta,parzona): 1 litr

    - oliwki: 30 sztuk
    - oliwa: 4 łyżki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez Pesto Szynki

Ellegancka kolacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierś kurczaka 1. Do rondla z osoloną wodą wrzucić jedną pierś z kurczaka,gotować 40 minut (pod pokrywką).Czosnek przecisnąć przez praskę.Drugą pierś z kurczaka pokroić,aby uzyskać 4 filety, posypać solą,czarnym pieprzem,czerwona paryką i smażyć na oliwie z obu stron 15 minut.
  • pieczarki 2. Pieczarki umyć pod bieżąca wodą,wrzucić do malaksera i pokroić w plasterki(można też nożem).Cebulę obrać, wrzucić do malaksera,pokroić w drobną kostkę (można też nożem).Cebulę zeszklić na oliwie,dodać pieczarki smażyć 5 minut,przykryć i dusić 15 minut.Pod koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki,sól i czarny pieprz,wymieszać.3 łyżki usmażonych pieczarek przełożyć do miseczki,schłodzić.
  • 3. W niewielkim garnku zagotować wodę,wsypac sól i makaron,gotować pod przykrywką według zaleceń producenta (około 5-8 minut).Oliwki wyjąć z zalewy,pokroić w plasterki.Paprykę umyć,usunąć gniazdo nasienne,część pokroić w paski,część w drobną kostkę.
  • wykwintnie kolacja 4. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrobnić widelcem,dodać majonez i czosnek,dokładnie wymieszać.Powstałą pastą posmarować wszystkie mini sucharki.Sześć sucharków posypać kolorowym pieprzem i udekorować czerwoną papryką.Na kolejne sześć nałożyć porcje pieczarek (usmażonych,następnie schłodzonych),plasterki oliwek i pokrojoną w kostkę paprykę.Na następne sześć nałożyć pesto,udekorować papryką.Na pozostałe nałożyć porcje sosu curry i plasterki oliwek.
  • kurczak,pesto i makaron 5. Ugotowane gniazda makaronu ułożyć na talerzach ( jedno gniazdko na każdym talerzu).Na porcji makaronu ułożyć gorący filet z kurczaka,a na nim usmażone pieczarki.Talerze udekorować sałatą,cytryną,papryką oraz zielonym bazyliowym pesto.
  • szynka z sosem chrzanowym 6. Na talerzu ułożyć plastry szynki (fantazyjnie).W miseczce wymieszać majonez i chrzan.Powstałym sosem polać szynkę, posypać kaparami, koperkiem,udekorować cząstkami cytryny.
  • szampan i oliwki 7. Oliwki ułożyć na talerzu.Do słoiczka wlać oliwę,wsypać zioła prowansalskie,zamknąć,potrząsnąć.Oliwki polać ziołową oliwą.W dzbanku zaparzyć herbatę.Do kolacji podać szampan lub doskonałe musujące wino.Zamiast wina musującego można podać półwytrawne wino białe,które idealnie pasuje do dań z drobiu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować